Drugs, laten we erover praten!

Brussel - Op 24 juni, ter gelegenheid van de Internationale Dag Tegen Drugsmisbruik en Illegale Handel (26 juni), organiseerde de vereniging Zeg Neen Tegen Drugs de lezing “Drugs, laten we erover praten!". 

Onder de sprekers bevonden zich de vertegenwoordiger van de Stichting voor een Drugsvrij Europa* evenals een arts, gespecialiseerd in arbeidsgeneeskunde, wie ook de voorzitter van een vereniging voor drugspreventie* is. 
Zij werden uitgenodigd om hun mening te geven over dit zeer actuele onderwerp.
 

Na een warm welkom van het publiek en met respect voor de huidige gezondheidsmaatregelen, introduceerde Julie, voorzitster van de vereniging Zeg Neen Tegen Drugs, het onderwerp met een korte video van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EWDD)* waarin alle belangrijke aspecten van drugs in Europa worden behandeld. Daarna presenteerde ze de verschillende tools waarmee jongeren preventief geïnformeerd kunnen worden over de schadelijke effecten van de veertien meest gebruikte drugs.
 

Het woord werd vervolgens gegeven aan de arts die uitleg gaf over de impact van cannabisconsumptie op de gezondheid van volwassenen, maar ook van jongeren, zoals geheugenverlies, daling van het IQ en ziekten als gevolg van consumptie zoals schizofrenie, kanker, enz.
 

De volgende spreker was de vertegenwoordiger van de Stichting voor een Drugsvrij Europa. Hij beschreef de reden voor de aanwezigheid van drugs in zowel het planten- als het dierenrijk en de werking van deze op specifieke delen van de hersenen die tot verslaving leiden. Hij zei ook dat cannabis voor jongeren de toegangspoort is tot de destructieve wereld van drugs.
 

Daarna was het tijd voor een vraag-en-antwoordsessie met een zeer geïnteresseerd publiek dat graag beter wilde begrijpen waarom schadelijke stoffen nu het sociale weefsel binnendringen ondanks internationale verdragen en nationale wetgeving.

Al met al was het een interactieve bijeenkomst van 2 uur!

 

(*) Meer informatie:

- www.fdfe.eu

- www.preventsasbl.com
- https://www.emcdda.europa.eu/media-library/video-eu-drug-markets-report-2019-highlights


Bedankt voor het lezen en de interesse!

Bekijk andere nieuwsitems

Preventie van drugsverslaving

Zaterdag bracht het Zeg Neen Tegen Drugs-team een bezoek aan het historische Mechelen, gel...
20-06-2021

Wanneer kennis beschermt

Op zondag 13/06/21 bracht het Zeg Neen Tegen Drugs-team een bezoek aan de gemeente Steenok...
13-06-2021

Drugpreventie en gezondheid

Brussel - In het kader van de Wereldgezondheidsdag - een initiatief van de Wereldgezondhei...
11-04-2019

Jouw steun maakt het verschil🤝❤️

Omdat alcohol- en drugsgebruik niet alleen stijgen, maar ieder jaar steeds jongere en jongere levens treffen, is de missie van de vereniging Zeg Neen Tegen Drugs om jonge levens tegen de verwoestende effecten van drugs te beschermen.

 

Meer info over giften
DOE EENGIFT